tiistai 24. tammikuuta 2012

Motivointiklinikka I

Osallistuimme Veikon kanssa Sporttikoirahallilla (pieni puoli) pidettyyn Vappu Alatalon Motivointiklinikkaan. Vaikka meille ei motivointi ole mikään suuren suuri ongelma, on se kuitenkin hyvä aina välillä muistuttaa itselleen miten motivoi koiraansa, ettei aina tule käyttäneeksi vain niitä helppoja ja hyväksi havaittuja keinoja vaan uskaltaa kokeilla ja löytää myös uusia. Meillä toimii palkkana namit, lelut eivät niinkään ja halusimme myös lisätä leluilla leikkimisen arvoa palkkauksen muotona.

Navigaattorimme Tomppa ei löytänyt hallia, joten viimeiset kilometrit ajoimme Sporttikoirahallille hallin kotisivuilta löytyneen ajo-ohjeen opastamana. Henrika kävi viemässä jo tavaroitamme halliin ja minä lähdin Veikon kanssa pienelle pissalenkille. Hauskasti törmäsimme tuttuihin, kuin myös Loki & Taina olivat lenkillä ennen agilitytuntiaan ja pojat saivat tervehtiä. Jostain kumman syystä Veiko oli sitä mieltä, että Loki on ihastuttava kooikertypykkä ja Loki kiemurteli Veikon edessä parhaan hurmauskykynsä mukaan. Pojat saivat pikaisesti haistella, jotta kummallekin jäi tapahtumasta hyvä fiilis, eikä Veiko raukka ehtinyt huomata, että Loki on viriili nuori mies.

Aluksi Vappu piti reilun tunnin luennon koiran motivoinnista. Osa asiasta oli ihan tuttua, mutta uusia ahaa! elämyksiäkin saatiin. Koirien palkkaaminen rajattiin karkeasti kolmeen eri osaan syötävään, leluihin ja tekemiseen. Veikon paras palkka on selkeästi syötävää, mitä pahemman hajuista sen parempi, mutta myös kuivaraksut käyvät herkuksi. Veiko myös pitää paljon tekemisestä ja agiradalla se on hyvin motivoitunut tekemiseen, eikä näe muita kuin Henrikan jonka kanssa on radalla (onneksi!). Leluilla leikkimistä haluamme nostaa korkeammalle, kun tilanteesta riippuen lelulla palkkaaminen olisi hyödyllisempää, kuin namilla palkkaus.

Vapun mukaan koiran kanssa leikkimistä tulee harjoitella, jotta löydetään parille paras tapa leikkiä, leikki on mielekästä sekä ohjaajasta että koirasta, eikä koira koe leikkiä ahdistavana. Kurssillamme oli 4 muuta koirakkoa, pari healeria, norwich ja basset. Healerit tuntuivat olevan kovin herkkiä koiria ja toinen koirista paineistui ohjaajansa kanssa leikkimisestä, toinen taas harjoitteli muiden ihmisten ohittamista ja healerille tehtiinkin nakkirinkiä ja ihmiskujaa. Oli mielenkiintoista seurata toisia koiria ja niiden hallikäyttäytymistä, kun Veiko oli näihin verrattuna turboahdettu ferrari. Veikohan tervehtii myös tuntemattomat rakastaen rajusti eikä onnekseen ole tullut yhtään ihmisaraksi rotikkakolarinkaan jälkeen. On näitä haukkuja niin monenlaisia.

Luennon jälkeen oli jokaiselle koiralle 20 min aikaa paneutua omiin kehittämiskohteisiin. Henrika halusi leikkiä palloilla ja nostaa lelupalkkauksen arvoa agikentällä. Kahden samanlaisen lelun leikkiä ei olla mitenkään systemaattisesti meillä harjoiteltu, joten sitä yritämme nyt harjoitella. Oranssi vinkupallo oli selkeästi parempi, kuin keltainen vastaava pallo. Narulelut käytävät myös vetoleikeissä ja ne kuolleen eläimen näköiset karvaiset lelut ovat myös kivoja.

Kotiläksyksi saimme tehdä omalle koirallemme palkkiorankingin. Ja se lelukori siirtyi meillä vaatehuoneeseen, omistajien selän taakse. Lelut otetaan esille omistajan aloitteesta ja niillä leikitään yhdessä ja lopetataan silloin, kun vire on vielä korkealla, eikä se ole ehtinyt laskea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti