lauantai 4. kesäkuuta 2011

Perjantain ihmis- ja eläinlääkärit

Yöllä oli levotonta, kun Veiko läähätteli ja kuljeskeli rauhattomasti mutta aamulla Veiko oli jo melko rauhallinen. Ulkoilimme ensimmäisen kerran jo reilusti ennen kuutta. Aamulenkillä oli pupukevennys ja tietenkin irtokoira Hessu (russeli), mutta se tajusi pysyä meistä kaukana sekä pari muuta koiraa jotka ohitimme kaukaa eikä niihin Veiko kiinnittänyt edes huomiota. Veiko söi aamruokansa ja lääkkeet makkaran sisällä.

Oma käteni oli punainen, turvoksissa ja siihen oli muodostumassa verisuonen kohdalle punainen viiva. Varasin ajan työterveyslääkäriltä ja sain labrassa luovuttaa putkellisen verrta. Tulehdusarvot ovat koholla ja antibiootti (roxitromycin Surlid) meni vaihtoon. Tilalle tuli 2 antibioottia yhdistelmällä Flagyl (1x3 pvä) ja Tavanic (1x2 pvä). Ja sairaslomaa vielä maanantai ja silloin uudelleen lääkärille. Ohjeeksi sai käden puhdistamisen (tietty sitä on jo tehtykin) ja sen pitämisen kohoasennossa.

Veiko pääsi iltapäivällä käymään Pakilassa Eläinlääkäriasema Tikissä. Saimme ensi varmistaa, että odotushuone oli tyhjä eikä vastaanotolla ollut muita koiria ja pääsimme sisään löysällä hihnalla. Ylva ensin rapsutteli Veikoa ja rauhoitteli sitä. Oikeassa kyljessä ollut dreeni oli jo ihan kuiva ja Ylvan mielestä sen saattoi poistaa. Jauhelihaa syötiin aina rapsutusten ja hoitojen välillä ja siitä Veiko piti erityisesti. Veiko nostettiin pöydälle ja Henrika piti huolta etupäästä ja oikeasta etujalasta ja minä halasin koko koiraa. Veiko seisoi paikoillaan rauhallisena ja Ylva sai putsata haava-alueen ja poistaa dreenin eikä inahdustakaan kuulunut. Tämän jälkeen Veiko laskettiin lattialle ja Ylva puhdisti myös mahanalusen, kun tarkoitus oli saada Veikolta pissanäyte ilman ylimääräisiä dreenistä valuvia tippoja. Veiko seisoi tämän hoitotoimenpiteen ajan lattialla löysällä hihnalla. Ja palkaksi tuli taas jauhelihaa.

Kävimme pissalla eläinlääkärin edessä ja toisella koivellisella saatiin purkkiin sen verran pissaa, että sen saattoi tutkia. Myös emännän sormet saivat osansa näytteestä. Pissanäyte oli ihan puhdas. Veiko sai jäädä Henrikan kanssa ulos auton viereen häkkiin odottamaan ja kävin hoitamassa maksut sisällä ja sain taas hyviä hoito-ohjeita. Ihana Ylva. Täytyy kyllä edelleen todeta, että on eroa eläinlääkärillä ja Eläinlääkärillä. Veikolle jäi tästä käynnistä niin hyvä mieli, kuin vain voi lääkärissä käynnistä jäädä ja näin myös meille ihmisillekin.

Toki Viikin hoito on myös hyvää ja siellä työskennellään ison paineen alla ja kiireessä, joten ymmärrettävästi siellä ei vain yksinkertaisesti ole aikaa miettiä minkälainen mieli koiralle jää tutkimuksista. Viikissä emme tavanneet noina kahtena päivänä kertaakaan kahta kertaa samaa ihmistä (tai no, näin yhden hoitsun sekä ke että to, mutta se ei sitten hoitanut meitä kuin vain ke). Torstain huippu oli kyllä hoitaja joka kysyi meiltä ohjeita ja halusi keskustella kanssamme ruotsiksi. No, pakko oli keskustella englanniksi, kun hän ei osanut niin hyvin suomea! Suomenkielläkin on riittävän haastavaa kertoa koiran vaivoista, kun ollaan ensi kerran traumapotilaan kanssa lääkärissä, saati sitten se ettei ole yhteistä kieltä hoitajan ja asiakkaan välillä.

Illalla Veiko söi jauhikseen käärityt lääkkeet ja ruoan. Illasta Veiko oli selkeästi tosi levoton ja yritimme helpottaa oloa suihkuttamalla vatsaa lämpimällä vedellä Ylvan ohjeiden mukaan. Yhdeksältä käytiin pissalla ja oli pakko antaa vielä toista rauhoittavampaa lääkettä, kun Veiko vain vaelsi ja vaelsi ja oli selkeäsi kipeä. Yö meni alkuosin rauhattoman koiran kanssa ja kyllä jossain kohdissa huomasin, että olin torkahtanutkin. Henrikalla on kurkku tosi kipeä ja siihen syö kahta särkylääkettä ja nyt säteilee kivut jo korviin ja sitä osattiin odottaa leikkausohjeitten mukaan jossain vaiheessa tulevaksi.

Lauantaina aamulla taisi olla puoli viiden pintaan käytiin Veikon kanssa pissalla ja kakalla ihan etunurmikolla ja palattiin takaisin torkkumaan. Kahdeksalta sai Veiko taas ruokaa ja lääkeet. Nyt aamupäivän tähän mennessä on ollut rauhallinen ja malttaa nukkua tuossa olohuoneen lattialla olevalla patjallaan.

1 kommentti:

  1. Toivottavasti Veke voi jo vähän paremmin! Parane pian! :)

    T: Jake

    VastaaPoista