sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Bright eyes

8.6.2014 sunnuntai ja Hilary kävi yksin hetken takapihalla. Koira tuli takaisin ja sen toisen silmän vilkkuluomet tuntui tulevan runsaasti eteen (oikea) ja vähän siristelee silmiään. Huuhtelun silmät keittosuolaliuoksella mitä on juurikin puhdistuksessa käytetty, mutta siristelee jatkui. Lähdin käyttämään Hilaryä Mevetissä varmuuden vuoksi. Ei tappeluita eikä muita koiria ja vahinko voi sattua vaikka ei mitään keppileikkejä edes ollut menossa.

Lääkäri Eva Kaisti värjäsi ja tutki silmän suurentavalla laitteella ja siellä olikin vierasesine eli tikku. Tikku silmässä ja mahdollisuus saada koiraa silmälääkäriin olivat pyöreät nolla. Eläinlääkäri ja silmälääkäri on sellainen katoava luonnonvara, etteivät katso päivystävänsä ollenkaan. Lääkäri konsultoi Lotta Axelsonia, joka kehoittikin leikkaamaan silmän saman tien, riski siirtää leikkaus maanantaille oli hänen mielestään liian iso. Minua rupesi hirvittämään ja kotiinkin löytää konsultaatioapua toisaalta, siinä kuitenkaan onnistumatta. Sain itse katsoa mikroskoopin tai tutkimusvälineen avulla ja näin sen Halonen silmässä ja silloin tuli kyllä selväksi, että ilman leikkausta emme pääsisi.

Hilary rauhoitettiin ja Henrika tuli paikalle seuraksi. Kuuden tunnin Mevetissä oleiluun jälkeen saimme tokkuraisen koiran luoksemme. Lääkäri kertoi saaneensa tikun pois kahdessa osassa, silmään oli ommeltu tikit (sulavat) ja koiran kylkeen oli liimattu kipulaastarin. Toisessa etu- ja takajalassa oli tuettu verta ja annettu nesteitä suoneen. Onneksi siteet olivat sentään oranssit. Leikkaus oli ollut vaativa ja näön suhteen tai silmän säilymisen suhteen prosentit taisivat olla 50/50. Tätä kirjoittaessa elämme tunnin kerrallaan. Vielä ei ole varmuutta miten vamma tulee vaikuttamaan ja mitä se mahdollisesti rajoittaa. Nyt olemme niin alussa, että paraneminen on vielä alkutekijöissään. Silmä sentään rupesi täyttymään heti, kun siihen saatiin tikit, eikä se lysähtäneet tai mennyt kasaan.





 Henrika autoon Hilary sylissään takapenkille ja minä rattiin. Vein heidät sitten kotiin ja isäntä lähti hakemaan toista autoa ja minä puolestani kävin töissä hakemassa läppärin ja kassillisen papereita kotiin. Ilta sujui tippoja tiputellen. Laajentava tippoja 2 tunnin välein (Atropin), puolen tunnin päästä Hilaryn omasta verestä tehtyä seerumia ja siitä puolen tunnin päästä Oftan Akvakol tipat. Tunnin tauko ja alusta samat tipat. Illalla Hilary kävi kahdesti talon päädyssä pissalla ja teki molemmilla kerroilla myös kakat.

Nukkumaan mentiin maanataina ja tunnin päästä heräsin siihen, että Hilary potki kauluria kaulastaan. Kauluri takaisin ja torkut. Hilary piippailee aina välillä ja klo 02 laitettiin taas tippoja ja puolen tunnin päästä toiset. Klo 03 käytiin taas pissalla ulkona. Tämän jälkeen nukahdin ja muutaman tunnin unien jälkeen taas tipat. Nukuin Henrikan huoneessa, kun se on esteettömin kauluria kanssa kulkevalle Hilarylle.

Harvoin näen painajaisia, mutta nyt tuli nähtyä sellaisia, joissa silmät tippuivat lattialle ja niitä etsittiin ja koira juoksi vastaan ilman toista silmää. Facebookin positiivisuushaasteet ja tykkäämiset tuntuvat nyt ihan turhilta. Tämän päivän olisin voinut jättää välistä, jos sen saisi vielä peruutettua.

3 kommenttia:

  1. Voi kamala - toivottavasti Hiltsun silmä toipuu!!!! Tsemppiä!

    VastaaPoista
  2. Voi ei, toivottavasti lähtee toipumaan nopeasti!

    VastaaPoista
  3. Hilary-pieni, onpa koettelemus...! Pidämme kaikkia tassuvarpaita pystyssä nopealle toipumiselle!

    VastaaPoista